Recept gaat uit van een pizza van 180 gram en is voor 4 personen. Omdat gist moeilijk af te meten is wordt het recept vervolgens afgrond op hele grammen gist.
ingredienten | % | Letterlijke verhouding | Afgeronde verhouding |
---|---|---|---|
bloem | 100% | 451.41 gram | 467 gram |
water | 54% | 243.76 gram | 252 gram |
zout | 2% | 9.03 gram | 9 gram |
olie | 2% | 9.03 gram | 9 gram |
gist | 1.5% | 6.77 gram | 7 gram |
Totaal: | 720 gram | 744 gram |
Wanneer we kijken naar een pizzadeeg dan hebben de ingrediƫnten een vaste verhouding tot elkaar en rekenen we alles uit in grammen. Om te beginnen met bloem welke altijd 100% is.
Gist is een erg lastig ingredient. De hoeveelheid gist is afhankelijk van de snelheid waarmee je het recept wilt gaan maken. Heb je de tijd en laat je je deeg 24 uur in de koelkast rijzen dan kun je vaak minder gist gebruiken dan wanneer je het binnen enkele uren gaat gebruiken en je het buiten de koelkast laat rijzen. Daarnaast heb je verse gist en instant gist. Beide varianten hebben we getest maar het meest constante resultaat maak je toch met de instant gist. Daarom gaan we daar ook van uit in onze recepten.